Veteriner Laboratuvar Ne İşe Yarar?
Veterinerler evcil hayvanlarınızın sağlığı ve psikolojisi açısından çok önemlidir. Evcil hayvanlarınızın hastalıkları olmasa dahi belirli periyotlarda veterinere götürüp göstermeniz sizin faydanıza olacaktır. Nasıl ki insanlar belirli periyotlarda doktora kontrole gidiyorlarsa bu evcil hayvanlarınız için de geçerlidir. İnsanların verdikleri testler gibi evcil hayvanlarınızın da belirli periyotlarda vermeleri gereken bazı testler vardır. Bunlar da veteriner laboratuvarlarında yapılır. Dolayısıyla gideceğiniz veterinerin laboratuvarının olup olmadığına dikkat etmeniz bu açıdan önemlidir.
Veteriner Laboratuvar Ne İşe Yarar?
Evcil hayvanınızın muayenesi bittikten sonra yapılması gereken bazı testler ortaya çıkabilir. Bu testler laboratuvar ortamlarında yapılmak zorundadır. Dolayısıyla evcil hayvanlarınızın vermesi gereken kan testi, idrar testi, dışkı testi gibi testleri veteriner laboratuvarlarda yaptırabilirsiniz.
Veteriner Laboratuvarlarında Hangi Testler Yapılır?
Veteriner laboratuvarları, veterinerinize evcil hayvanınızın sağlığı ve durumu hakkında önemli bilgiler sağlayan bir dizi önemli testi gerçekleştirmek için gereken araç ve gereçlerle donatılmıştır. Evcil hayvanınızdan alınan numunelerin bir veteriner laboratuvarına gönderilmesi durumunda yapılabilecek bazı testler hakkında bilmeniz gerekenler burada.
Kan Testi
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde kan, veteriner laboratuvarlarına gönderilen en sık test edilen numunelerden biridir. Bunun nedeni, evcil hayvanınızın kanının, veterinerinize genel sağlıkları ve sahip olabileceği belirli sağlık sorunları hakkında çok şey anlatabilmesidir. Kan testi genellikle birkaç unsura ayrılır: Tam kan sayımı (CBC): Bu, kan hücrelerinin sayısını ve görünümünü analiz eder ve hastalık ve enfeksiyonun teşhisi ve izlenmesi için çok önemlidir. Bu test, kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlerin (kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan) sayısına bakacaktır.
Kan kimyası testi: Bu, evcil hayvanınızın kanında bulunan glikoz seviyeleri, sodyum seviyeleri ve proteinler gibi farklı kimyasallara bakar ve bunlar veterinerinize evcil hayvanınızın farklı vücut sistemlerinin ne kadar iyi çalıştığını söyleyebilir. Bazı durumlarda veterinerler, evcil hayvanınızın metabolik hızını, karaciğer fonksiyonunu veya tiroidini kontrol etmek için yapılan testler gibi çok özel kan testleri yapılmasını isteyecektir. Bu özel testler, genellikle evcil hayvanınız bir durumun belirtilerini gösteriyorsa ve bunu doğrulamak için kullanılacaksa gereklidir.
Dışkı Testi
Evcil hayvanınızın kakasından bir numune istenirse, bu da test için laboratuvara gönderilecektir. Teknisyen numuneyi, tenya, yuvarlak kurt ve kancalı kurt gibi iç parazitleri tespit etmek için kullanılabilecek bir mikroskop altında değerlendirmeden önce hazırlayacaktır.
İdrar analizi
Hayvanlarımızı etkileyebilecek çeşitli idrar yolu hastalıklarını tespit etmek için idrar analizi gereklidir. Evcil hayvanınız böbrekleri, mesanesi veya üriner sistemin herhangi bir kısmı ile ilgili bir sorunu olabileceğini düşündüren semptomlar gösteriyorsa, idrar örneği istenebilir. Laboratuvar teknisyeni, diyabet, idrar yollarında kanama ve böbrek hastalığı gibi sorunları tespit etmek için kullanılabilecek görünüm, kimya ve tortuya bakarak bir dizi test yapacaktır.
Biyopsiler
Biyopsiler, köpeklerde ve kedilerde yapılan en yaygın tanı prosedürlerinden biridir. Amaçları, vücudun anormal görünen bir bölgesinde bulunan hücre türleri hakkında bilgi sağlamaktır. Örneğin alışılmadık şekilde cildinde bir kabarıklık ya da yumru şeklinde parça varsa buna bakılır. Genellikle lokal veya genel anestezi kullanılarak evcil hayvanınızdan anormal bölgeden küçük bir örnek alınır ve daha sonra analiz için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar teknisyeni daha sonra hücrelerin doğasını ve birbirleriyle olan ilişkilerini belirlemeye çalışacaktır. Bu, evcil hayvanınızı etkileyen sorunu ve hangi tedavinin en etkili olacağını belirlemelerine yardımcı olacaktır.
Seroloji
Seroloji, kan serumu ve diğer vücut sıvılarının incelenmesidir. Çoğu serolojik test, belirli bir bulaşıcı mikroorganizmaya karşı mevcut ve reaktif olan antikorların seviyesini belirler. Yüksek düzeyde antikor varsa veya birkaç hafta sonra alınan bir numuneden diğerine olan anormal bir artış, evcil hayvanınızın mikroorganizmaya maruz kaldığını ve bağışıklık sisteminin enfeksiyöz ajana karşı antikor ürettiğini gösterir. Çok çeşitli serolojik mevcuttur.