Muayene

Veteriner muayene hizmetleri sevimli dostlarımızın genel durumlarının kontrol edilmesini kapsar. Hayvan sahiplerinden bakım ve beslenmesiyle ilgili bilgiler alınarak doğru beslenme, paraziter korunma ve aşılama programları oluşturulur. Muayene, sağlık sorunu yaşayan petlerde belirtilerin kaynağını aramak için uygulanacak yöntemlere karar verilen ilk aşamadır. Muayeneye başlamadan önce alınan anemnez bilgileri, hangi tür tedavi yönteminin uygulanacağı konusunda önemli yer tutar. Eğer ilgili sağlık problemleri veteriner hekimin bilgi ve deneyimini aşıyorsa, konunun uzmanları ile temas kurmalıdır. Hasta hayvan muayene edilirken pek çok yönteme başvurulur. Bu yöntemler asıl muayene yöntemleri ve yardımcı muayene yöntemleri olarak bilinmektedir. Veteriner hekim asıl muayene yöntemlerinde görme, işitme, koklama ve dokunma gibi duyu organlarını kullanarak muayene yapar. Bu yöntemler;

  • İnspeksiyon (Görerek Muayene): hayvana uzaktan ya da yaklaşarak gözle yapılan bir muayene türüdür. Genel olarak hasta hayvan dış görünüşü, çevreye ilgisi, davranışları gibi birçok yönden kontrol edilir.
  • Palpasyon (El ile Muayene): Hastanın anatomik yapısında anormallik olup olmadığı elle yapılan muayenede ilk aşamada tespit edilebilir.
  • Perküsyon (Vurarak Muayene): Herhangi bir bölgeye parmak veya perküsyon çekici ile küçük ve orta şiddette vurularak yapılan muayene türüdür.
  • Oskültasyon (Dinleyerek Muayene): Veteriner hekimin steteskop ile dolaşım, solunum ve sindirim sistemini dinleyerek yapmış olduğu muayenedir.
  • Koklama Muayenesi: Veteriner hekim bazı hastalıklarda deri, solunum havası , ağız gibi organları koklayarak spesifik olan durumları teşhis edebilir.

Yukarıdakilere ek olarak ölçme ile değerlendirme, vücut sıcaklığının değerlendirilmesi sondalama ile muayene asıl muayene yöntemleridir. Yardımcı muayene yöntemleri, hastalığa asıl muayene yöntemleri ile teşhisin konulamadığı durumlarda başvurulan yöntemlerdir. Bunlar ise sıklıkla başvurulan radyolojik, ultrasonografik, endoskopik gibi muayene yöntemleridir.

Muayene Edilen Hayvan Türleri

  • Kedi
  • Köpek
  • Kuş Türleri (Muhabbet Kuşu, kanarya vb.)
  • Papağan Çeşitleri
  • Egzotik Hayvanlar

Kedilerin Muayenesi

Kedinizde sağlık problemi olduğunu fark ettiğinizde mutlaka veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Kediler de normal şartlarda yılda bir kere genel muayene yapılması önerilmektedir.

Köpeklerin Muayenesi

Zorunlu ve gerekli olan aşıların yapılması, hastalık veya kaza durumlarında veteriner hekime ihtiyaç duyulmaktadır. Veteriner hekimler aşı programının hazırlanmasını, birçok hastalığın tanı ve tedavisini yapmaktadır.

Kuşların Muayenesi

Muhabbet kuşu, kanarya, papağan ve diğer birçok kuş türleri veteriner kliniğinde tedavi edilmelidir. Her canlı gibi onların da bazen tedaviye ihtiyaçları vardır.

Egzotik Hayvanların Muayenesi

Egzotik hayvanların evde beslenmesi durumuna özellikle Türkiye’de pek fazla rastlanmaz. Kısaca, evde beslenmesine toplum tarafından henüz alışılmamış hayvan türü olarak tanımlayabiliriz.  Kaplumbağa, tavşan, hamster ve sürüngen türleri egzotik hayvan grubuna girmektedir. Online mecralarda timsah vb. yırtıcı hayvanlarda egzotik olarak geçebilir. Fakat bu hayvanları beslemek mümkün olmadığı için genellikle ilk verdiğimiz örneklerin muayenesi ve tedavisi gerçekleştirilir. Bazı egzotik hayvanları beslemek ve sahiplenmek yasal açıdan ciddi yaptırımlara neden olabilir. O nedenle bir veteriner hekime danışmaya ve en doğru bilgiyi almaya özen göstermelisiniz. Aksi halde beklenmedik sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Egzotik hayvanlar daha çok evcil olmayan hayvanlar olarak da geçer. Bu hayvanları evde beslemeden önce onlara uygun bir ortam hazırlayabileceğinizden emin olmalısınız. Onları beslemek şüphesiz ki mutluluk verecektir, ancak egzotik hayvanları kendi doğalarından koparmadan önce aynı koşulları sağlayabilmek son derece önemlidir. Bu hayvan türlerinden bazıları diğer petlere göre çok daha farklı beslenme alışkanlıklarına (böcek, kurtcuk vb.) sahiptir. Eğer tüm gereklilikleri karşıladığınızdan eminseniz sahiplenebilirsiniz.

Hemen İletişime Geç

Whatsapp

Kliniğimiz İle Hemen İletişime Geçebilirsin!
İLETİŞİM