Kedilerde Fip Hastalığı

FİP, Kedi Enfeksiyöz Peritoniti olarak da bilinen viral hastalıktır. Kedi sahiplerinin endişelenmesine yol açan FİP hastalığı, bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Koronavirüs ailesinin bir üyesi olan bu virüs, kedilerde birtakım komplikasyonların görülmesine neden olabilmektedir.

Kedi hastalıkları arasında sık görülmemekle birlikte mutlaka tedavi edilmesi gereken FİP, hayvanlardan insanlara geçmemektedir. İnsan sağlığı için herhangi bir tehlike bulundurmayan bu hastalık, genellikle temas ve dışkı yoluyla buluşmaktadır. Kedilerde FİP hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Kedilerde FİP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FİP hastalığı, coronavirüs ailesinin bir üyesi olan virüsün sevimli dostlarımızın vücuduna girmesi ile görülmektedir. Bağışıklığı düşüren bu hastalık, karın zarında sıvı birikmesi ve yangı gibi belirtiler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Feline İnfektious Peritonitis’in kısaltması olarak akıllarda yer eden FİP hastalığı, vahşi ve evcil kedilerde görülebilmektedir. Halk arasında kedi koronavirüsü olarak bilinmektedir. 2 – 13 yaş aralığındaki kedilerde görülmektedir. Kediler FİP hastalığı sonucunda ciddi sağlık sorunları yaşayabilirken bazı durumlarda ölüm tehlikesi ile de karşı karşıya kalabilmektedir.

Kedilerde FİP hastalığı, ıslak ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuru FİP, iç organlarda nodüler büyümeler; ıslakta ise göğüs ve karın bölgesinde sıvı birikmesi ile oluşmaktadır. Dışkı ve temas yoluyla bulaşabildiği için diğer kediler arasında kısa sürede yayılabilmektedir. Bu yüzden hastalık sokak kedilerinde ve barınaklarda daha sık görülmektedir.

Kedilerde FİP Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde bağışıklığın düşmesine yol açan FİP hastalığı, boşaltım ve sindirim organlarının üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Kedilerin birbiri ile teması sonucunda veya dışkı nedeniyle bulaşabildiği için barınaklardan sahiplenen patili dostlarımızda görülme olasılığı daha yüksektir. Eğer aşağıdaki belirtiler kedinizde var ise vakit kaybetmeden veterinere başvurmalısınız. FİP hastalığı kısa süre içerisinde kontrol altına alınamaz ise ilerler ve hayati tehlikeye yol açabilir.

Kedilerde FİP hastalığı belirtileri aşağıdaki gibidir:

Doku reaksiyonları Burun tıkanıklığı Nezle
Solunum güçlüğü Göz sulanması Görmede gerileme
Yorgunluk, durgunluk, halsizlik Stres Vücutta sıvı birikmesi

FİP hastalığı, temas ve dışkı yoluyla bulaşmaktadır. Daha çok barınaklarda yaşamını sürdüren veya sokaklarda bulunan kedilerde görülmektedir. Diğer kediler ile temas içerisinde bulunan patili dostlarımız, FİP hastalığına yakalanabilmektedir. Bu nedenle minik dostunuz başka kediler ile temas haline geçtiğinde dikkatli olunmalıdır.

Kedilerde FİP hastalığı bulaşma sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • FİP taşıyıcısı kedi ile direkt temasta bulunulması,
  • FİP taşıyıcısı kedinin eşyası ile temasta bulunulması,
  • Sağlıklı kedilerin bakım evi ve barınak gibi pek çok kedinin bulunduğu ortama girmesi,
  • Kedinin bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar yaşaması.

Virüs, yukarıda sıralanan risk faktörleri ile karşı karşıya kalan kedinin bağırsaklarına yerleşerek çoğalmaktadır. Virüs taşıyan kedinin stres yaşaması, kortizon kullanımı, bağışıklık sisteminin baskılanması, tedavi ve operasyon sonrası virüste değişikliklerin görülmesi durumunda hastalık belirtilerinde de farklılıklar görülebilmektedir. Bu nedenle kedilerin tedavi öncesi ve sonrası kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Kedilerde FİP Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

FİP hastalığı, kedilerde görülen bazı hastalıkların belirtileri ile benzerlik görülmektedir. Bu nedenle FİP’in direkt teşhis edilmesi zordur. Kedilerin karın boşluğunda sıvının birikmesi gibi durumları görülse dahi bu her zaman FİP hastalığı olmamaktadır.

Kedilerde FİP hastalığı teşhisi aşağıdaki gibi yapılmaktadır:

  • Kedilerde FİP hastalığı teşhisi için ilk olarak göğsünden veya karın boşluğundan sıvı alınmakta ve kan tahlili yapılmaktadır.
  • Kedilerden alınan kan ve sıvı örnekleri ile coronavirüs tespit edilmektedir. Ancak her coronavirüs tespiti FIP hastalığının da olduğu anlamına gelmemektedir. Kedide hem coronavirüs pozitifliği hem de FIP hastalığı belirtileri varsa şüphe duyulmaktadır.
  • FİP hastalığının kesin olarak tanımlanabilmesi için ölümün ardından histolojik inceleme yapılmaktadır.

Kedilerde FİP Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde FİP hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Veteriner hekim, FİP hastalığına yakalanmış kedinin yaşam kalitesi yükseltmek için takviye ve ilaç desteğine başvurmaktadır. Bu hastalık, her kedinin ölümüne yol açmamaktadır. Kedi sahipleri bu konuda umutsuz olmamalı, erken teşhisin hayat kurtardığının farkında olmalıdır. FİP gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan kedi hastalıklarında erken teşhis hayat kurtarmaktadır.

FİP hastalığı erken dönemde teşhis edilir ise veteriner hekim, tedavide bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar kullanarak kedinin virüsler ile savaşabilmesini sağlayabilmektedir. FİP hastalığı tedavisi kesin olarak bulunmamakla birlikte bu konuda yapılan deneysel çalışmalar devam etmektedir. Son dönemlerde yapılan bir çalışmada 60 kediden 52’si sağlığına yeniden kavuştu. Bu ilacın yakın zamanda yaygınlaşması beklenmektedir.

GS-441524 ilacının Fip Hastalığı üzerindeki başarı oranı ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kediler FİP Hastalığından Nasıl Korunur?

FİP hastalığı için en büyük risk faktörü hayvan barınakları ve sokaklardır. Hastalığın dışkı ve temas yoluyla bulaştığı göz önünde bulundurulmalı ve patili dostunuzun ev dışındaki diğer kedilerle temasından kaçınmalısınız. Kediler, ev dışındaki ortamlarda temas ettikleri bir maddeden FIP hastalığını kapabilmektedir.

Kedilerin FİP hastalığına yakalanma risklerini azaltmak için yapılması önerilenler aşağıdaki gibidir:

  • Her kedinin kedi kumu, su ve mama kabı farklı olmalıdır. Paylaşmalarına izin verilmemelidir.
  • Kedinizin sokak gibi dış ortamlarda kontrolsüz olmamasına dikkat ediniz. Özellikle hijyenik olmayan ortamlar risk faktörüdür.
  • Kedinizin ortamı her zaman hijyenik ve temiz olmalıdır.
  • Dörtten daha fazla kedinin bir arada vakit geçirmemesine dikkat ediniz.

Sık Sorulan Sorular

Kuru FİP, FİP’in bir çeşidi olmakla birlikte iç organlarda nodüler büyümeler şeklinde görülmektedir. İlk bakışta tespit edilmesi nispeten zordur.

FİP hastalığının bir çeşidi olan kuru FİP, göğüs ve karın bölgesinde sıvı birikmesi ile görülmektedir. Teşhis için bu bölgelerden alınan sıvı hastalığa dair bir ipucu oluşturabilmektedir.

FİP hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte ilaçlar üzerindeki deneysel çalışmalar devam etmektedir. Erken teşhis edildiğinde kullanılan ilaçlar sayesinde kedilerin vücudu virüs ile mücadele edebilmektedir. Ancak geç teşhis edildiğinde hastalık ilerlemekte ve kedi vücudu hastalıklara karşı zayıflamaktadır. Bu durum, kedinin bir süre sonra ölmesine yol açmaktadır.

FİP, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalıklı kedinin dışkısından, eşyalarından ve hatta temasından virüs bulaşabilmektedir. Bu nedenle kediler, barınak ve sokaktaki kontrolsüz kedilerden uzak tutulmalıdır.

Kedilerde görülen FİP hastalığı için aşı bulunmamaktadır. Kesin bir tedavisi olmayan hastalık için deneysel ilaç çalışmaları devam etmektedir. Kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla veteriner hekimin de tavsiyesi üzerinde kuduz aşısı, kedi panlökopeni virüsü aşısı (FPV) ve kedi gribi aşısı yapılabilmektedir.

FİP hastalığı, kediden insana bulaşmamaktadır. Bu konuda bugüne kadar tespit edilmiş bir vaka bulunmamaktadır.

FİP teşhisi konan kedinin beslenmesi veteriner hekim tarafından düzenlenmelidir. Tedavi sürecine kedilere ilaç ve takviyeler verilmekte, böylelikle bağışıklığını güçlü tutmak hedeflenmektedir.

Bağışıklığı düşük olan kedilerin FİP hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Ayrıca bazı kedi cinsleri, diğerlere kıyasla FİP hastalığı için daha yatkındır. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Ragdoll, Devon Rex, Himalayan, Birman, Habeş ve Scottish Fold cinslerinin FİP hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.

Kliniğimiz İle Hemen İletişime Geçebilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM