Köpeklerde Kısırlaştırma

Kısırlaştırma işlemi genel anestezi altında dişi köpeklerin yumurtalık ve rahimlerinin, erkek köpeklerin ise testislerinin çıkarılması ile gerçekleşen bir operasyondur. Kısırlaştırma işlemi bazı kaynaklarda nötrleştirme veya sterilizasyon gibi ifadelerle de geçer. Kısırlaştırma işlemi sonrasında dişi köpekler kesinlikle bir daha hamile kalamazlarken, erkek köpekler de herhangi bir dişiyi hamile bırakamaz.

Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Minik dostlarınızı kısırlaştırmak istediğinizde, ilk düşüneceğiniz şey en uygun kısırlaştırma zamanının ve yaşının ne zaman olması gerektiğidir. Veteriner hekimler köpekler için kısırlaştırma zamanının genellikle  8-9  aylıkken yapılması gerektiğini belirtiyor. Ancak ırkların büyüklüklerindeki farklılık, cinsel olgunlaşmalarında değişiklik göstermelerine neden olabilir. 

Köpeklerde büyük ırklar küçük ırklara göre daha geç olgunlaştığı için  8-9  aylık iken kısırlaştırılması önerilir. Sizde kendi köpeğinizin en uygun kısırlaştırma zamanını öğrenmek istiyorsanız veteriner hekiminizden yardım almalısınız. 

Kısırlaştırma işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus köpeğinizin yetişkinlik döneminde olmasıdır. Köpeklerde genellikle bu dönem 8. Aydan sonra 9.Ay civarında gerçekleşir. Köpeklerdeki kısırlaştırma işleminde en önemli konu yetişkinlik dönemi tamamlanmadan yapılmasıdır.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpek sahipleri zaman zaman patili dostlarının anestezi alarak operasyon geçirmesi konusunda endişe duyabiliyor. Aradaki bağdan dolayı bu gayet normaldir. Fakat bu operasyonun çok düşük bir risk barındırdığını ve çok nadir sorun çıktığını bilmeniz gerekiyor. Özellikle dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri gibi ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasını önlüyor. İleriki dönemlerde sağlık sorunları meydana gelebileceği için dişi köpeklerin 3. Aydan önce kısırlaştırılması tavsiye edilmiyor. 4 yaşından önce köpeğinizi kısırlaştırarak rahim enfeksiyonu riskini de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonunun faydaları;

  • Meme kanseri riskini ortadan kaldırır.
  • Pyometra gibi rahim enfeksiyonları engeller.
  • Riskli gebelik gibi sağlık sorunlarının önüne geçer.
  • Genetik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi genel anestezi verilmesi yoluyla yapılır. Ameliyat esnasında rahim ve yumurtalıklar alınır. Genellikle 3-4 saat kadar sürer. Köpeğinizin ameliyat sonrası 1 gece veteriner kliniğinde kontrol altında kalması öneriliyor.

Kısırlaştırma işleminden yaklaşık 1 buçuk hafta sonra iyileşme gerçekleşir. Dikkat etmeniz gerekenler konusunda veteriner hekiminizle mutlaka konuşmanız gerekiyor. Hekim, ameliyat öncesi sağlık kontrollerini gerçekleştirir ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulunur. Operasyondan yaklaşık 12 saat öncesinde yeme ve içmenin kesilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede kusma durumları daha az yaşanacaktır.

Anestezinin ardından köpeğinizin kusması gayet normaldir. Dışkılama ve kusmaya karşı operasyondan önce 12 saat boyunca bir şey yememesi köpeğiniz için en iyisidir.

Ameliyat sonrası uyku ve sersemlik olabilir. Kısa süre sonra kendine gelecektir. Veteriner hekime danıştıktan sonra yiyecek ve su verilebilir. Ameliyat bölgesine zarar gelmemesi için elizabeth yakalık takılabilir. Ayrıca ani ve aşırı hareket etmesini önlemeniz gerekiyor. Sık sık dinlenmesine özen göstermelisiniz. Bunun yanında merdiven çıkmaması da iyi olacaktır. 

Eğer evinizde başka evcil hayvanlarda bulunuyorsa ayrı bir odada durabilir. İyileşene kadar yakın ilginize ihtiyacı olacağını unutmayın. Genellikle kendi kendine mama yiyip tuvalete çıkabilir. Ancak her ihtimale karşı yaptıklarına dikkat etmeniz lazım.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu dişi köpeklere göre daha basit bir operasyonla gerçekleştiriliyor. Köpeğiniz ilk önce anestezi altına alınır. Kesik küçük olacağı için yara da küçük olacaktır. Genel olarak ameliyattan sonraki gecenin klinikte geçirilmesi önerilir. Ancak bazen aynı gün eve gönderildiği de oluyor. Erkek köpeklerde kısırlaştırma sayesinde testis tümörü ve prostat sorunları ortadan kalkmaktadır. Ayrıca fıtık veya kalıcı tümör riski de minimuma düşürülür. Köpeğiniz operasyondan sonra 1 gece klinikte kalabilir. Ardından eve götürebilirsiniz.

Kliniğimiz İle Hemen İletişime Geçebilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM