Kuşlarda Kuruma Hastalığı

Kuşların farklı nedenlerden dolayı yemeklerini tüketmeyi kesmeleri sonucunda yavaş yavaş vücut dirençleri düşer. Bunun sonucunda da vücut iyileşmeyi ve yenilenmeyi reddederek hızlı bir çöküşe geçer. Bu çöküşün neticesinde de kuruma hastalığı meydana gelir. Bu hastalık genellikle bir hastalık çeşidi değil de hastalıkların son evresi olarak ele alınmalıdır.

Faydalı Bağlantı: Kuşlarla ilgili tüm içerikler

Kuşlarda kuruma hastalığı belirtisi

Kuşlarda Kuruma Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri

Muhabbet kuşlarında görülen kuruma hastalığına sebep olan bir çeşit mantardır. Genellikle kanatlı kuş türlerinde görülen kuruma hastalığı, tam olarak belli bir neden bağlı gelişen bir durum olmamakla birlikte en yakın seçenek mantarlardır. Mantarlar ilerledikçe kuşlarda halsizlikle beraber yemekten kesilmeye neden olarak kuruma hastalığına zemin oluşturulmuş olur. Kuşlarda kuruma hastalığı belirtileri ise şöyledir;

  • Zayıflama: Muhabbet kuşlarında hızlı bir şekilde görülen kilo kaybı ve olduğundan çok daha düşük bir kiloya gelmesi kuruma hastalığının belirtisi olarak görülebilir. Kuruma hastalığının başlangıç evresi kuşlarda zayıflama meydana gelmesi diyebiliriz. Zayıflama tespit edilen muhabbet kuşlarının en hızlı şekilde muayene ettirilmesi ve gerekli teşhislerin konulması gerekmektedir. Aksi takdirde sonuçlar çok daha kötü olacaktır.
  • İştahsızlık: Muhabbet kuşları hareketli olmasının yanı sıra oldukça iştahlı canlılardır. Yemlerini vakit kaybetmeden tüketir ve fazlasını tüketmek için bile çabalayabilir. Bu durumun tam tersi olduğunda, yani yemini yemediği zamanlarda bir sıkıntı olduğu göz önünde bulundurulabilir. İştahı kapanan muhabbet kuşlarının bünyesi zamanla zayıflar ve vücut kendisini kapatır. İşte bu aşama kuruma hastalığının başlangıç aşaması olarak kabul edilir. İştahsızlık kuruma hastalığının bir diğer en net belirtisidir. Muhabbet kuşunda iştahsızlık tespit edildiği an bir veteriner hekime başvurulması gerekir.
  • Kusma: Muhabbet kuşları son derece hassas kuşlar olduğu için oldukça yakından incelenmesi ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Kuruma hastalığı belirtisi olan kusma, muhabbet kuşlarında çok sık meydana gelen bir semptom olsa da basit bir durum olarak görülmemelidir. Çünkü kuruma hastalığı gibi çok ciddi sorunların habercisi olabilecek bir durumdur.

Tüm bu ihtimaller göz önünde bulundurulduğunda, muhabbet kuşlarında görülen küçük bir kusmanın bile dikkate alınması gerekir. Bu kusmuğun rengi kimi zaman sarı kimi zamansa daha koyu yeşil olabilir. Buda bize hastalığın çeşidi ve aşaması hakkında bilgi verebilir. Yine de uzman olmayan bir kişi bunu kolayca anlayıp yorumlayamaz

Tüm bu ihtimaller göz önünde bulundurulduğunda, muhabbet kuşlarında görülen küçük bir kusmanın bile dikkate alınması gerekir. Bu kusmuğun rengi kimi zaman sarı kimi zamansa daha koyu yeşil olabilir. Buda bize hastalığın çeşidi ve aşaması hakkında bilgi verebilir. Yine de uzman olmayan bir kişi bunu kolayca anlayıp yorumlayamaz

Kuruma hastalığı oldukça zor olan bir hastalık olmasının yanı sıra tedavisi de bir o kadar zor olan bir hastalıktır. Kuruma hastalığı tedavisi için genel olarak muhabbet kuşlarına özel olan ilaçlar kullanılarak yapılır. Antibiyotik ve buna bağlı ilaçların kuruma hastalığında etkili olamaması durumunda kuşlarda ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Kuruma hastalığı tedavisi için mutlaka veteriner hekim desteği alınmalı bilinçsizse yapılacak tedavi yöntemlerinden uzak durulmalıdır.Kuruma hastalığı bağırsaklarda meydana gelen bir hastalıktır. Bunun için muhabbet kuşlarına bağırsakları için gerekli olan vitaminlerin verilmesi de gerekmektedir. Bu yöntemle hastalık hafifletilerek iyileşme sağlanabilir. Burada söylemiş olduğumuz ilaç ve diğer tedavi yöntemleri için mutlaka bu konuda uzman bir kişiye danışılması ve onay alınması gerekir. Uzmanlar bu konu da kuş sahiplerine yeterli bilgiyi rahatlıkla vereceklerdir.

Kuruma Hastalığı Tedavisi İçin Evde Yapılabilecek Yöntemler

  • Kuruma hastalığı olan kuş ılık bir ortama yerleştirilmeli,
  • Kuşun bulunduğu kafes sürekli temiz tutulmalı,
  • İçtiği su her zaman temiz olmalıdır,
  • Su içerisine arada bir sirke eklenebilir,

Tüm bu saydığımız yöntemler tedavini sürecini hızlandıracak ve kuşun çok daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Evde tedavi ve koruma muhabbet kuşları için oldukça önemlidir. Çünkü kirli bir ortamda kalan ve tükettikleri besinler temiz olmayan kuşların iyileşmesini ciddi derecede geciktirecektir. Hızlı iyileşme için temiz ortam şarttır. Hastalığın tekrarlamaması için temizliğin yanı sıra ilaç kullanımına ve doğru beslenmeye özen gösterilmelidir.

Kuruma Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kuruma hastalığı yani toplumda bilinen diğer adıyla mantar hastalığı, genellikle bütün kuşların genetiğinde bulunabilir. Belirtiler görüldüğü an erken müdahale yapılmazsa çok hızlı bir şekilde kuşun tüm vücuduna yayılmaya başlar. Muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı? sorusunun cevabını muhabbet kuşu besleyen ve kuşunda bu hastalığı gözlemleyen çoğu kişinin merak ettiği bir sorudur. Bu sorunun cevabı tedirgin edici olmamakla birlikte önlem alındığında risk teşkil etmeyen bir durumdur.

Kuruma hastalığı insanlarda da oluşabilen bir hastalık olduğu için, muhabbet kuşu hastalandığında kuşa eldiven ile temas edilmesi yerinde ve doğru bir karar olacaktır. Temas sona erdiğinde ellerin mutlaka oksijenli su ile temizlenmesi kişiyi bu hastalıktan koruyacaktır. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu ise muhabbet kuşu kuruma hastalığına yakalandığı zaman mutlaka veterinere götürülerek gerekli tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Kuruma Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Muhabbet kuşlarını kuruma hastalığından korumak ve hastalığa yakalanmaması için yapılması gereken bazı yöntemler mevcuttur. Bunun için ilk olarak yapılması gerekense kuşun temiz tutulmasıdır. Muhabbet kuşlarının kafesleri sürekli olarak temizlenmeli, kafesin altına serdiğiniz örtü ya da gazetenin sürekli olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Muhabbet kuşlarının sularının temiz olması için sularının sık sık değiştirilmesi gerekir. Kuruma hastalığı muhabbet kuşlarının bağırsaklarında oluşan bir hastalıktır ve bundan dolayı da iç parazit aşılarının aksatılmadan zamanında yapılması gerekmektedir. Kuşun suyuna belli aralıklarla elma sirkesi damlatılması da muhabbet kuşunun kuruma hastalığına yakalanma oranını düşürecektir.

Muhabbet kuşlarında özellikle genç olanlarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Bu kuşların narin yapıda olması onların kolay hastalanmalarına neden olmaktadır. Bulundukları ortamın mevsim şartlarına uygun olması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuk havalar bu kuşların hastalanma riskini arttırır. Beslenme şartlarının da temiz bir şekilde olması, hijyenik bir ortam oluşturulması kuruma hastalığına yakalanma riskini en aza indirecek önemli bir faktördür.

Kliniğimiz İle Hemen İletişime Geçebilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLETİŞİM