Hayvanlar, dilsiz ve kendilerini savunamayacak yapıda olduklarından, onların korunması, tüm insanlığın görevidir. Üstelik hayvan sahiplenen kişiler, onları kaybettiklerinde büyük bir üzüntü yaşarlar. Çoğu zaman da kaybolan hayvan tekrar bulunamaz. İşte bu duruma karşı muhteşem bir teknolojik çözüm olan mikroçip, hayvanların kaybolması durumunda onların tekrar sahiplerine dönebilme ihtimali oluşur. Çünkü içerisinde benzersiz bir numara taşıdıklarından, çip tarandığında sahibine ait bilgilere ulaşılabilir. Peki, mikroçip nedir? Ne işe yarar? Nasıl takılır? Şimdi bu konunun tüm detaylarından bahsedeceğiz.

Kedi ve Köpeklerde mikroçip

Benzersiz kimlik numarası taşıyan, bir pirinç tanesi büyüklüğünde olup, hayvanların kürek kemikleri arasındaki bölgede, deri altına yerleştirilen, elektronik tanımlama sağlayan önemli bir araçtır. Boyutunun pirinç tanesi büyüklüğünde olması, hayvanların kürek kemiklerinin altındaki bölgeye yerleştirilmesine olanak sağlar. Bu işlem çok az ağrı ile gerçekleştirilebilirken, hayvanın acı çekmesi tamamen önlenir. Ayrıca son dönemde kaybolan evcil hayvanların bulunamaması ve barınaklara bırakılsa bile çok azının tekrar sahiplerine kazandırılması sebebiyle, mikroçip uygulaması hayvanseverler dahil her kesimin desteklediği bir uygulamadır. Peki, bu minik cihazın sahip olduğu özellikler nelerdir?

Mikroçiplerin Özellikleri Nelerdir?

Evcil hayvanlar kaybolduklarında, bulan kişilerin sahibine kolayca ulaşabilmesi ve barınaklarda harap olmamaları için, mikroçipler kullanılır. Hayvanın yerini tespit etmeye yarayan bir uygulama olmasa da bulunduktan sonra mikroçip üzerindeki kayıt numarası veterinerlerde okutulduğunda, hayvanın sahibine ait kişisel bilgilere ulaşılabilecektir. Mikroçip ne demek? sorusuna kısaca bu şekilde cevap verilebilir. Peki, ne gibi özellikleri bulunuyor?

  • Kabaca bir pirinç tanesi boyutundadır.
  • Evcil hayvanların kürek kemiklerinin arasındaki derinin altına yerleştirilir.
  • GPS değildir, konum bilgisi sağlamaz.
  • Bulan kişi, hayvanı veterinere götürdüğünde, mikroçip okutularak sahibine ait bilgilere ulaşılabilir.
  • Pili yoktur, herhangi bir güce ihtiyacı olmaz.
  • Hareketli bir parçası bulunmaz.
  • Aşı yapmak kadar kolay bir işlem ile evcil hayvanınıza takıldığından, herhangi bir acı olmaz. Sadece aşı yaparken olduğu gibi küçük huysuzluklar çıkarabilirler.

Evcil kedi, köpek ve gelinciklerde artık mikroçip zorunlu hale geldi. Bununla ilgili yasal zorunluluklar olacak. 

Resmi gazete yayınlanan yönetmeliği okumak için tıklayabilirsiniz.

Bu zorunluluğa uyulmaması durumunda ne yazık ki çeşitli cezai yaptırımlar uygulanacak. Peki, mikroçipin faydaları nelerdir?

Mikroçip Ne İşe Yarar?

Evcil hayvanlardan 3’ü hayatları boyunca en az bir kez kayboluyorlar ve kaybolduktan sonra bulunma oranları ne yazık ki çok düşük. İşte buna bir çözüm olarak üretilen mikroçipler, artık uluslararası çapta zorunlu hale geldi. Yurtdışına çıkışlarda evcil hayvanlarda mikroçip zorunluluğu olduğundan, mikroçip takılı değilse seyahat gerçekleştirilememektedir. Türkiye’de de bunun için son yıl 2022. 31 Aralık 2022’ye kadar mikroçiplerin takılması mecburi hale geldi. Peki, gelincikler, kediler ve köpeklerde mikroçip ne işe yarar?

  • Evcil hayvanlar kaybolduklarında, mikroçipleri veterinerlere başvurulup okutulursa, sahibine ait kişisel bilgilere ulaşılabilecektir.
  • Sahipleri tarafından sokağa terk edilen dostlarımız tespit edilebilecek, bu şekilde sokağa terk edenlere cezai yaptırım uygulanabilecek.
  • Hayvanların kaybolma oranı en aza indirilecek, bu şekilde hayvan dostlarımız daha korumalı olacaklardır.
  • Barınaklarda olan sahipli hayvanlar tespit edilebilecektir.
  • Veri tabanları sayesinde hayvanlarda hastalık bulunması durumunda bu hemen tespit edilebilecektir.
  • Herhangi bir pil gereksinimi olmadığından, şarj bitmesi gibi bir durumlar karşı karşıya kalınmayacaktır.
  • Hareketli bir parçası olmaması, kırılma ve zarar gelme durumlarına karşı korumalı olmasını sağlayacaktır.

Yukarıdaki avantajların dışında, mikroçip uygulamasının ulusal ve uluslararası çapta herkesten destek görmesi de kısa sürede geçerlilik kazanmasını sağlamıştır. Ayrıca Türkiye’de de mikroçip zorunluluğu bulunmakta olup, mikroçip taktırmanın son tarihi 31 Aralık 2022’dir. Bu tarihe kadar taktırılmaması durumunda cezai yaptırımlar uygulanmak zorunda kalınacaktır. Peki, takılma süreci nasıl işler?

Mikroçip Nasıl Takılır?

Hayvan dostlarımızı kaybolmalara karşı korumak ve onların sahiplerine tekrar ulaşmasını sağlamak için gerçekleştirilen en önemli işlem mikroçip uygulamasıdır. Peki, bu uygulama nasıl gerçekleştirilir?

Mikroçip, ortalama olarak pirinç tanesi büyüklüğünde olan, hayvan dostlarımızın kürek kemikleri arasındaki derinin alt bölümüne yerleştirilen küçük bir araçtır. Takılma işlemi hayvan dostlarımıza yapılan aşılardaki gibi ilerler. Böylece şiddetli ağrılar ile karşı karşıya kalmazlar. Yalnızca küçük huysuzlukları olabilir. Genellikle bu durumla da karşılaşılmaz. Yara vb. oluşma riski olmadığı gibi kalıcı bir uygulamadır. Sürekli yenilenmesi gerekmez. Çipteki bilgilerin değiştirilmesi durumunda ise veterinerlerle görüşmeniz gerekir. Bazı veterinerler bu konuda destek sunarlar. Kedi ve köpeklere mikroçip nasıl takılır? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Peki, mikroçipin çalışma disiplini nasıldır?

Mikroçip Nasıl Çalışır?

Her mikroçip ile hayvan dostlarımızın özel bir kimlik numarası bulunur. Bu numaralar her evcil hayvanda değişiklik gösterdiği için, sahibinin kim olduğu çok rahat şekilde tespit edilebilir. Ancak GPS cihazı olmadığının bilinmesi gerekir. Çünkü GPS konum bilgisi sunar ve pil gücüne ihtiyaç duyar. Mikroçipte ise bu durum olmaz.Veteriner hekim tarafından yerleştirilen mikroçip, evcil hayvan veterinere götürüldüğünde okutulur. Bu şekilde sahibinin kişisel bilgilerine de kolay şekilde ulaşılmış olacaktır. Peki, mikroçip sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Mikroçip Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hayvan dostlarımızdan kedi, köpek ve gelincikler için gerçekleştirilen bir uygulama olan mikroçip, onların kaybolmaları halinde sahiplerine ulaşılabilmesini kolaylaştırmaktadır. Peki, pet mikroçip sorgulama nasıl gerçekleştirilir?

  • Her mikroçipte, evcil hayvanların her birine özel tanımlama numaraları bulunmaktadır.
  • Bu numaralar, veteriner kliniklerinde mikroçiplere yüklenerek, hayvan dostlarımızın iki kürek kemiğinin arasındaki derinin altında yerleştirilmektedir.
  • Yerleştirme işlemi sonrasında artık evcil hayvanların her birinin bir kimlik numarası olacaktır.
  • Kaybolduklarında, onu bulan kişiler veterinere götürdüklerinde, veteriner gerekli mikroçip sorgulamayı sistem üzerinden gerçekleştirerek, sahibine ait kimlik ve adres bilgilerine ulaşabilecektir.

Veteriner kliniklerinde, mikroçip okuyucu adında bir cihaz bulunmakta ve hayvan dostumuzdaki mikroçip bu şekilde okutulmaktadır. Peki, mikroçip uygulaması ne zaman zorunlu hale gelecek?

Mikroçip İletişim Bilgileri Nasıl Güncellenir?

Kaybolmaları halinde evcil hayvanların sahiplerine ulaştırılması için son derece önemli bir uygulama olan mikroçipin içerdiği bilgilerin, çeşitli sebeplerden dolayı güncellenmesi gerekebilir. Bunun için de yapılması gereken, her hayvana özel olan kimlik numarası ile veteriner kliniğine gitmektir. Kliniğe gittiğinizde, veteriner hekim sistem üzerinden gerekli kontrolü yapacak, kimlik bilgilerinin uyuşması halinde gerekli güncellemeleri yapacaktır. Böylece mikroçip güncelleme işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirilmiş olacaktır. Ayrıca, herhangi bir güncelleme yapılmadan, uzun yıllar kalması da mümkündür. Çünkü mikroçip evcil hayvanınıza takıldığında, yenilenmesi veya pili değiştirilmesi gerekmez. Kalıcı bir uygulamadır. Peki, mikroçip uygulamasının hayvan sağlığına bir zararı bulunur mu?

Mikroçip Zararları Nelerdir?

Ortaya çıktığı tarihten itibaren, ulusal ve uluslararası tüm kesimlerden destek gören, hayvanseverlerin de destek verdiği bir uygulamadır. Peki, mikroçip zararları var mı? Kesinlikle hayır. Çünkü tamamen hayvan sağlığına uygun olan, yalnızca bir pirinç tanesi büyüklüğünde tasarlanmış mikroçip, evcil hayvanların iki kürek kemiği arasına yerleştirilerek, veri aktarılmasını sağlar. Böylece hayvanlarda herhangi bir yan etki ya da zarar oluşturmaz. Sadece mikroçip evcil hayvana takılırken, aşılama kadar küçük bir acı oluşur. Onun dışında hayvan dostumuzda hiçbir zaman zarar ortaya çıkmaz.

Sizin için hazırladığımız “Mikroçip Nedir? Ne İşe Yarar?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Siz de mikroçip ile alakalı soru ve görüşlerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.

Minik dostlarımız hakkında daha fazla içeriğe ulaşabilirsin;

Sıkça Sorulan Sorular

Evcil hayvan dostlarımızın kaybolmaları durumunda, onları bulan kişinin veterinere götürmesi sonucunda sahibinin kişisel bilgilerine ulaşılmasını sağlayan, pirinç tanesi büyüklüğünde, herhangi bir pil gereksinimi olmayan uygulamadır.

Hayvan dostlarımıza olan bağlılığımız arttıkça, onların kaybolması canımızı daha yakıyor. Evlatlarımız gibi oluyor. İşte bu noktada mikroçip harika bir uygulama. Hayvanlar kaybolduklarında, onları bulan kişinin veterinere götürmesi halinde, üzerindeki mikroçip sayesinde sahibine ait bilgilere ulaşılabilecek. Bu da onların kaybolduklarında bulunma ihtimallerini üst seviyeye çıkaracaktır.

Hayvanların cilt sağlığına uygun olarak üretilen mikroçip, takıldıktan sonra herhangi bir ağrı ya da sızı oluşturmaz. Takılması esnasında, yalnızca aşı olduklarında duydukları kadar acı duyarlar. Birkaç dakika sonrasında o acı hissi tamamen ortadan kalkacaktır.

Tüm dünyada zorunlu olmaya başlayan mikroçip, Türkiye’de de 31 Aralık 2022 tarihinden sonra zorunlu olacaktır. Evcil hayvanı olanların bu tarihe kadar hayvanlara mikroçip taktırması gerekmektedir.

Hoşunuza Gidebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir