Muhabbet kuşu ayak felci muhabbet kuşlarında çok sık görülen bir rahatsızlık değildir. Daha çok yaşını almış bir muhabbet kuşunda görülen bu hastalık, muhabbet kuşları için son derece ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Muhabbet kuşu ayak felci belirtileri şu şekilde tespit edilebilir.
- Muhabbet kuşunun uzun süre hareketsiz kalması
- Muhabbet kuşunun ayağın üstüne basamaması
- Muhabbet kuşunun toparlayarak yürümeye başlaması
- Sürekli olarak kanat çırparak Ayakta kalmaya çalışması
- Daha fazla yüksek bir ses tonu ile ötmeye başlaması
- Kafesin tellerine ayaklarıyla her zamanki gibi tutunamaması
- Ayna, tünek ya da salıncakta duramaz hale gelmesi
Muhabbet kuşunuzda yukarıda bahsedildiği gibi bir durum söz konusu ise çok büyük bir ihtimalle ayak felci gibi bir durumdan söz etmek mümkün olacaktır. Ancak daha önceden de belirtmiş olduğumuz gibi muhabbet kuşunda meydana gelen bu rahatsızlıklar daha çok yaşlı olan muhabbet kuşlarında ortaya çıkar. Eğer ki genç bir muhabbet kuşu için bu durumlar söz konusu oluyorsa çok daha ciddi bir durum meydana gelmiş demektir ve kesinlikle bir an önce veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi son derece büyük bir önem taşır.
Muhabbet Kuşu Ayak Felci Neden Olur?
Muhabbet kuşlarının ayak felci olmasının birkaç nedeni vardır. Bu nedenlerden biri her zaman için yaş faktörü olacaktır. Yani belli bir yaşa gelmiş olan bir muhabbet kuşu için tıpkı insanlarda olduğu gibi bir yaşlılık belirtisi olarak ayak felci belirtilerinin görülmesi söz konusu olacaktır.
Muhabbet kuşlarının çok fazla hareketsiz kalması durumunda da ayak felci gibi bir hastalığın söz konusu olacağını bilmeniz gerekir. Hatta bu sebepten dolayı da muhabbet kuşlarına çok küçük bir kafes ayırmak kuşların hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olacağı için son derece yanlış bir durum olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra muhabbet kuşlarının ara sıra kafesinden çıkartılıp mutlaka yürütülmesi ya da uçmasının sağlanması gerekli olacaktır. Aynı zamanda muhabbet kuşları için ayak felci hastalığı vücutta B vitamini eksikliği sebebiyle de meydana gelecektir.
Felç Olan Bir Muhabbet Kuşuna Ne Yapılır?
Felç olan bir muhabbet kuşuna ne yapılır konusu ile ilgili olarak da yapabileceklerinizin olduğunu bilerek bir takım adımları takip etmeniz gerekir. Mesela bu konu ile ilgili olarak yapmanız gereken en önemli şeylerden biri muhabbet kuşunuzun B vitamini eksikliğini gidermek olacaktır. Bu sebepten dolayı da muhabbet kuşuna bol miktarda B vitamini takviyesi yapmak bu durumda yapılabilecekler arasında en sağlıklı davranış olacaktır. Üstelik B vitamini takviyesini bir kere yapmak da yeterli olmaz. Genel olarak düzenli bir şekilde B vitamini takviyesini muhabbet kuşunuza yapmanızda fayda vardır.
Muhabbet kuşunun felç olan ayaklarına vazelin sürerek de kuşu rahatlatmak gerekir. Söz konusu olan bölgeye vazelin sürerken aynı zamanda nazik bir şekilde masaj yapmanızda fayda vardır. Lakin bu konuda son derece hassas davranmanızı tavsiye ederiz. Neden diye soracak olursanız çünkü muhabbet kuşları son derece hassas hayvanlardır ve sert bir şekilde masaj yaptığınız zaman muhabbet kuşuna daha fazla zarar verme durumu da meydana gelebilir. Yani kısacası muhabbet kuşunun felçli olan ayaklarına masaj yaparken son derece dikkatli bir şekilde hareket etmeniz gerekir. Bu bölgeye yapmış olduğunuz masaj, bu bölgede kan akışını hızlandıracağı için kuşun rahatlamasına sebep olacaktır.
Muhabbet Kuşu Felç Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak muhabbet kuşlarına felç durumunda kendiniz müdahale ettiğinizde bir takım sorunlar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı da mutlaka bir veteriner hekimin kontrolünden geçmesi gerekli olacaktır ve muhabbet kuşu felç ilacı kullanması gerekecektir. Veteriner hekimler bu ilacın dozunu ve verilme şeklini sizlere daha detaylı bir şekilde anlatacak ve düzenli olarak bu ilacı kullanarak kuşunuz eski sağlığına kavuşacaktır. Muhabbet kuşunuzda ayak felci ya da herhangi bir bölgede felç gibi bir durum söz konusu ise mutlaka kliniğimizden destek almanızda fayda vardır. Bu durum son derece ciddi olduğu için acil bir şekilde veteriner hekime ulaştırmanız gerekir.
İstanbul Avrupa yakasında özellikle Kağıthane bölgesinde bulunan dostlarımız tedavi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İstanbul Anadolu yakası ve Avrupa yakasında (… Şişli, Levent, 4.Levent, Kağıthane ve Bayrampaşa’da veteriner arayan dostlarımız) yaşayan tüm pet ebeveynleri tedavi hizmetleri için kliniğimiz ile iletişime geçebilir.
İncelemenizde fayda var : https://www.vetclassveteriner.com/kus-veterineri
7 Comments
Benim kuşum geç oldu akşam ne yapmam gerek
Merhaba Arda Bey 0212 280 34 55 numarasından kliniğimiz ile iletişime geçebilir.Tedavi konusunda bilgi alabilirsiniz.Geçmiş olsun 🙏🏻
Benim kuşum felç tedavisi
Benim kuşum bir süredir ayağını kullanamıyor. Kalıcı bir durum mu bu yoksa dediklerinizi yaparsam geçici bir hastalık mı acaba?
Merhaba İrem Hanım kesin bir tanı ve tedavi için hekimlerimizin muayenesi şarttır. 0212 280 34 55 numarası üzerinden kliniğimiz ile iletişime geçerek randevu oluşturabilirsiniz.
Kuşum gece normaldi yatıyordu. Sabah kalktığımızda kuşumun boynu yamuktu ve hâlâ yamuk ne yapmalıyım? Veterinere gittik veteriner bir vitamin verdi sizce iyileşir mi
Veterinerinizin önerdiği vitamin ve diğer tedavileri düzenli olarak uygulayın. Ayrıca, dostumuzun durumunda değişiklik olmazsa net bir tedavi için kliniğimize bekleriz.