Muhabbet kuşunda hastalık belirtileri, kuş bakıcıları tarafından sürekli incelenip gözlemlenmesi gereken sağlık sorunlarına işaret edebilir. En sık karşılaşılan muhabbet kuşu hastalık belirtileri konusunda bilgi sahibi değilseniz, mutlaka uzman veterinerden yardım almanız tavsiye edilir.
Muhabbet Kuşu Tüy Kabarması
Muhabbet kuşu tüy kabartma belirtisi, en sık görülen hastalık belirtisidir. Muhabbet kuşunun familyası sıcak iklimlerde yaşayan kuşlardan gelir. Bu yüzden muhabbet kuşu soğuk ortamdaysa üşüme belirtisi olarak tüylerini kabartabilir. Ancak uzun süreli tüy kabartma problemi varsa ve en az 2 gün boyunca geçmemişse, bu durum başka bir iç organ hastalığının belirtisi olabilir. Soğuk algınlığı dışında vücut tümörü gibi hastalıkların belirtisi olabileceği için kuşun kendini kabartmasına önem verilmelidir.
Muhabbet Kuşunun Huzursuz Olması
Muhabbet kuşunda alışılmadık hareketler veya susmadan sürekli ötmesi huzursuzluk belirtisi olarak karşımıza çıkar. Muhabbet kuşu zaman zaman o kadar çırpınır ve öter ki en sonunda halsiz düşüp kendinden geçebilir. Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Muhabbet Kuşu Tünekte Durmaması
Muhabbet kuşunun kafesin dibinde durması, en çok merak edilen hastalık belirtileri arasında gösterilir. Eğer muhabbet kuşunuz tüneğinde durmayıp sürekli kafesin dibinde durmaya çalışıyorsa, hastalık belirtisidir. Bu davranış genellikle birkaç sebeple ortaya çıkabilir. Bunlardan ilki, kuşun herhangi bir kaza ya da yabancı cisim müdahalesi yüzünden kanadının kırılmış olmasıdır. Kuş uçamayacak duruma geldiği zaman kendini güvene almak için kafesin tabanına iner ve buradan yukarıya çıkamaz. Kanat kırıklığı bazen gözle görülse de bazı durumlarda ilk bakışta anlaşılmayabilir. Bu tür durumlarda vakti kaybetmeden veterinere gitmekte fayda vardır.
Muhabbet Kuşunda Dışkı Sorunları
Muhabbet kuşunda dışkı belirtisi hastalıkları önceden anlamak için son derece önemlidir. Bazı durumlarda muhabbet kuşu strese girdiğinde normalden daha katı dışkılama yapabilir veya kabız olabilir. Ayrıca stres dışında kalitesiz yem verilmesi de muhabbet kuşlarında sindirim sorunlarına bağlı olarak kabızlık yaşanmasına ve dışkının kuşun makatında takılı kalmasına neden olabilir. Makat etrafındaki tüylerin kirli ve bakımsız olması, kuşun çeşitli şekillerde dışkı sorunları yaşamasını gündeme getirebilir. Böylesi durumlarda kuşun stresten uzak tutulması, yemlerinin özenle ve kaliteli yemlerden seçilmesi, son olarak da kuşun tüy temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu şekilde bilinçli hareket edildiği zaman muhabbet kuşunda görülebilecek dışkı sorunları en aza indirilmiş olur.
Muhabbet Kuşu Dışkı Yapışması
Muhabbet kuşu dışkı tıkanması dişi kuşlarda yumurtlama döneminde sık sık meydana gelebilir. Bu aşamada kuş sahiplerinin muhabbet kuşu dışkısını düzenli olarak gözlemlemesi önemlidir. Çünkü kuşun dışkısında meydana gelen değişimler önemli rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Özellikle kuluçka döneminde kuşun yumurtaları üzerine yatması durumunda dışkı yapışması sorunları sık sık meydana gelebilir. Bu tür durumlarda kuşun belirli aralıklarla kontrol edilip gerekli müdahalelerin yapılması sağlık açısından önemlidir.
Muhabbet Kuşu İshali
Muhabbet kuşunda ishal problemi, en yaygın olarak görülen hastalık belirtileri arasındadır. Bir muhabbet kuşu rutubetli bir ortada tutuluyor ve serin bir yaşam alanına sahipse dışkısı katılaşmaz. Aynı zamanda muhabbet kuşunda ishal belirtisi olan sıvı dışkı, kuşta halsizlik belirtisi ile kendini gösterebilir. Evde baktığınız muhabbet kuşunun dışkısında bu tür sıvılaşma gördüğünüzde kısa süre içinde veterinere başvurarak gerekli ilaçları ve vitamin desteklerini kullanmanız tavsiye edilir.
Muhabbet Kuşunda Renkli Dışkı
Muhabbet kuşu dışkı rengi, bazı hastalıkların belirtisini en iyi şekilde gösterdiği için hem uzmanlar hem de kuş severler tarafından devamlı olarak takip edilmelidir. Bazı durumlarda stres yaşayan kuşlarda dışkı rengi her zamankinden farklılık gösterebilir. Örneğin muhabbet kuşu dışkısının gri renkte olması, kuşta pankreas hastalığının başladığına dair işaretler gösterebilir. Bunun dışında muhabbet kuşunun dışkı rengine göre yaşayabileceği hastalık riskleri şunlardır:
- muhabbet kuşunda kırmızı dışkı, bağırsak hastalıklarına işaret eder.
- muhabbet kuşunda açık yeşil dışkı, karaciğer hastalığına işaret eder.
- muhabbet kuşunda sarımsı dışkı, ishal ve soğuk algınlığı belirtisidir.
Öte yandan muhabbet kuşunda kırmızı renkli dışkı zaman zaman yediği besinlerle ilgili olarak da ortaya çıkabilir. Bunun yanış sıra muhabbet kuşu dışkısı homojen yapıda değilse veya sindirilmemiş yemler görülüyorsa bu durumda parazit sorunu yaşama riski vardır. Sindirim sisteminde parazit olan muhabbet kuşlarının dışkısı kıvamlı olmayıp yemle birlikte çıkabilir.
Muhabbet Kuşunda Kusma Problemi
Muhabbet kuşunun kusması, her hasta kuşta birbirinden farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Genel olarak muhabbet kuşunun kusmuğu sıvı yapıdadır. Normalde gaga ve göğüs bölgesinde görülen izler, muhabbet kuşunun kustuğunun belirtisidir. Bunun dışında gözlem yaparak da muhabbet kuşunun ne şekilde kustuğuna tanık olabilirsiniz. Çeşitli sindirim sorunları veya iç hastalıklarına işaret eden muhabbet kuşunun kusması durumunda vakit kaybetmeden uzman veterinere başvurulmalıdır.
Muhabbet Kuşu Burun Tıkanıklığı
Muhabbet kuşunda burun tıkanması, sık sık görülen hastalık çeşitlerinden biridir. Bilindiği üzere muhabbet kuşları dişi veya erkek olması fark etmeksizin burun kısmında kuru ya da sıvı maddeler bulundurmaz. Muhabbet kuşunun burun delikleri tamamen açık ve gözle görülür biçimde olması gerekir. Eğer muhabbet kuşunun burun hücrelerinde tıkanma veya enfeksiyon gibi maddeler görürseniz, hastalık belirtisi olmasından şüphelenmelisiniz. Bu tür durumlarda muhabbet kuşuna acil olarak C vitamini takviyesi yapmak faydalı olacaktır.
Muhabbet Kuşu Ateş Belirtisi
Muhabbet kuşunda ateşlenme sorunu soğuk algınlığında görülebilir. Ancak muhabbet kuşunun ateşlenip ateşlenmediğini anlamak için ilk olarak kuşun normal vücut sıcaklığını bilmeniz gerekir. Muhabbet kuşunun ayaklarında normalden daha fazla sıcaklık varsa, bu bazı durumlarda hastalık belirtisi olabilir. Bazen çok fazla hareket eden ve uçan kuşlarda vücut ısısı yükseldiği için ayaklarda ısınma görülebilir. Ayrıca kilolu kuşların da vücut sıcaklığı normalden yüksektir. Bu tür kriterler dışında muhabbet kuşunuzun normalden daha sıcak olduğunu düşünüyorsanız diğer belirtilere bakmanız gerekebilir. Muhabbet kuşunda ateş belirtisine eşlik eden halsizlik veya kabarma belirtileri varsa, bu durum böbrek hastalıklarına işaret edebilir. Bu tür durumlarda mutlaka en yakın uzman veterinere muayene olması gerekir.
Muhabbet Kuşu Ayaklarının Soğuk Olması
Muhabbet kuşunun soğuk ayak belirtisi, özellikle yaşlı kuşlarda yaygın bir şekilde görülür. Muhabbet kuşunuz elinizde durduğu zaman ayaklarının her zamankinden soğuk olduğunu fark ederseniz hastalık konusunda şüphelenmeniz gerekebilir. Muhabbet kuşunun ayakları hem çok soğuk hem de kuşunuz halsiz görünüyorsa hasta olması söz konusu olabilir. Bazı durumlarda muhabbet kuşu soğuk su içinde banyo yaptıktan sonra ayaklarında bir süreliğine soğukluk görülebilir. Ancak muhabbet kuşunun banyo sonrası ayak soğukluğu geçicidir. Uzun süreli bir soğukluk ile birlikte halsizlik ve tüylerde kabarıklık fark ederseniz muhabbet kuşunuzun enfeksiyon kapmış olma ihtimali vardır.
Muhabbet Kuşu Göz Yaraları
Muhabbet kuşunun gözünde yara veya şişkinlik meydana gelebilir. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan bu sorun, temelde muhabbet kuşunuzun bir enfeksiyon geçirdiğine işaret edebilir. Çünkü muhabbet kuşlarının gözlerinin çevresi her zaman kuru ve sağlıklı görünmelidir. Bunun dışına dikkatinizi çeken bir yara görürseniz en kısa zamanda veteriner hekimden yardım almanız tavsiye edilir. Genellikle muhabbet kuşu hastalık belirtileri arasında öne çıkan göz yaraları, viral hastalıkların en önemli belirtileri olarak kabul edilir.
Muhabbet kuşu ve diğer tüm kuşlara ait güncel bilgilendirici makalelere ulaşmak için tıklayın.