Aşıları cor ve cor olmayan aşılar olarak 2 gruba ayırmamız mümkündür.Cor aşılar mutlaka olunması gereken aşılardır.Cor olmayan aşılar ise pet sahibinin kararına bağlı olarak vurulan aşılardır.(Salgın gibi bazı istisnai durumlarda cor olmayan aşılar vurulması zorunlu hale gelebilir.)Bu noktada kedilerde karma aşıyı cor aşı grubuna alabiliriz.Durumu özetlemek gerekirse karma aşı kediler için mutlaka gerekli ve zorunludur.

Karma Aşı Nedir?

Aşılar bakteri veya virüslerin seyreltilmiş halleridir.İnsan veya hayvan türlerine yapılan aşılama ile canlının o virüse karşı bağışıklık kazanması beklenir.Kedilere vurulan karma aşı Feline Parvovirüs,Feline Herpesvirus-1 ve Feline Calicivirus olarak adlandırdığımız hastalıklara karşı koruma sağlar.Bu hastalıkları yazımızın devamında inceleyeceğiz.

Karma Aşı İçeriğinde Neler Var?

Karma aşılar yukarıda bahsettiğimiz 3 virüs etkenini barındırmaktadır ve bu virüslere karşı kedinize kalkan olmaktadır.Peki nedir bu hastalıklar?

Feline Parvovirus: Feline Parvovirus, kediler üzerinde öldürücülüğü yüksek virüstür. Feline panleukopenia virüsü veya FPV olarak da bilinir. Kediler, enfekte olmuş bir kedinin dışkısıyla temas ederek FPV ile enfekte olurlar. Enfeksiyon, yemek kapları ve çöp kutuları gibi kontamine nesneler tarafından da yayılabilir.

Feline Herpesvirus-1: Semptomlar diğer kedi virüslerinin neden olduğu belirtilere benzer ve hapşırma, öksürme, burun akıntısı ve ateşi içerir. Virüs genellikle enfekte bir kedinin enfekte tükürük veya burun salgıları ile temas yoluyla yayılır.

Feline Calicivirus: Yavru kedilerin anne sütünden bağışıklık kazanmadıkları için enfekte olma olasılığı daha yüksektir. Bu virüs solunum, gastrointestinal ve nörolojik semptomlara neden olabilir.

Karma Aşı Ne Zaman Yapılmalı?

Aşılar kedinizin virüslere karşı bağışıklık kazanmasına neden olmaktadır.Dolayısıyla her aşı zamanında ve güvenilir veteriner kliniklerinde (en alttaki uyarıları göz önünde bulundurun) yapılmalıdır.Veteriner hekimin vurduğu aşıya bağlı olarak karma aşı 2 veya 3 doz şeklinde uygulanmaktadır.

  1. Doz : 8-10 haftalık kedilere
  2. Doz : 10-12 haftalık kedilere
  3. Doz : 1 Yaşını doldurmuş kedilere yılda 1 kere olacak şekilde

Uyarı: Kedinizin karma aşı olmaması durumunda ölümcül olabilecek bu hastalıklara karşı kedinizin yenik düşme ihtimali çok yüksektir

Not: Kedinize önce iç dış parazit aşısı daha sonra karma aşı olmalıdır.İç dış parazit aşısı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Aşılardan maksimum verim alabilmek,kedinizi ve kendinizi hastalıklara karşı maksimum seviyede korumak için aşılar mutlaka zamanında yapılmalıdır.Kedi aşıları hakkında genel bilgi ve diğer aşıların ne zaman vurulması gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

Karma Aşı Yan Etkileri Nelerdir?

Karma aşı vurulan kedilerde rutin aşı sonrası meydana gelen yan etkiler gözükmektedir.Bunlar ;

  1. Halsizlik
  2. Kusma
  3. İshal
  4. Ateş
  5. İştahsızlık

Eğer kediniz aşı sonrası bu belirtileri gösteriyorsa korkulacak bir durum yoktur.Ancak bu yan etkiler 24 saatten uzun süredir devam ediyorsa mutlaka veteriner hekim ile iletişime geçiniz.

Uyarı: Şoka karşı , aşı sonrası kedi mutlaka klinikte bir süre bekletilmelidir.Bu süre veteriner hekim tarafından kedi sahibine söylenicektir.

Uyarı: Piyasaya yasa dışı yollar ile sokulmuş karma aşılar bulunmaktadır.Bu karma aşıların kediniz için hiç koruyuculuğu olmayabilir veya kedinizin hayatını tehlikeye sokabilir.Dolayısıyla güvenilir veteriner kliniklerinde güvendiğiniz hekimleri tercih ediniz.

Kediler hakkında birçok bilgiye www.vetclassveteriner.com/kedi-icerik sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Hoşunuza Gidebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir